Milyen festékek használhatóak a thermofax szitához?

Megvan a szita, de mivel nyomtathatunk? A Magyarországon beszerezhető festékek közül az alábbiakat használhatod thermofax szitázáshoz.



  1. Speciális szitafesték
A www.colorplan.hu gyárt és forgalmaz szitafestéket, de csak 1-2 kilogrammos kiszerelésben árusítja a XIII. Hajdú utcai boltjában. Létezik „áttetsző” (világos anyagra) és fedő (sötét anyagra). A festéket vasalóval az anyag fonákjáról lehet rögzíteni.

  1. Textilfesték
Nagyon sokféle márka kapható Magyarországon is, amelyek közül elsősorban a Deka és a Marabu márkákat ajánlom, amelyek sok hobbiboltban kaphatóak, pl. a Hobbyművésznél vagy a Pannoncolornál. A különböző márkákat nem feltétlenül lehet csomómentesen keverni, így inkább egyből vásároljatok! Ezekből is van áttetsző és fedő (Plus ill. Deck melléknéven), és ezeket szintén vasalóval kell rögzíteni.
A szitanyomáshoz nem ajánlatos metálos festéket használni, mivel a csillámporok beragadnak a lyukakba, és a rákövetkező minden nyomat nagy valószínűséggel kicsit mind metálos lesz.
Amennyiben nem áll rendelkezésre textilfesték, de van akrilfesték, akkor ún. textilmédiumot (pl. itt) kell beszerezni, pl. , amit 2:1 arányban kell a festékhez keverni. Csak így biztosítható, hogy a festék ne ragadjon bele kimoshatatlanul a szitába!

  1. Sűrített Procion festék
Aki járt már nálam festős szeánszon, ismeri a sűrítés módját. A keverési arányokat és a fixálást illetően a gyártó használati utasítása szerint kell eljárni. A Procion használatának előnye, hogy nem keményíti meg a textilt, és akár több réteg is egymásra kerülhet, hátránya viszont, hogy a nyomat kevésbé éles lesz. Magyarországon a Varrógépcentrum forgalmazza, viszont sűrítőt egyelőre nem árulnak.

  1. Discharge paszta
Többeknek ez a speciális vegyület is ismerős lehet a tanfolyamokról. A vegyület sötét anyagokból eltávolítja a színt. Felhasználás előtt mindig végezz anyagpróbát, mert a végeredmény a felhasznált textilszínezéktől függően nagyon eltérő lehet: a fehértől a terrakottáig. A pasztával ugyanúgy kell dolgozni, mint a festékkel, majd némi száradás után forró vasalóval erős gőz mellett lehet előcsalogatni a képet.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév