Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2012

Mi is az a laminálás?

Kép
Lézernyomat vagy fénymásolat textilre ragasztása, afféle matricázás, ami arra épül, hogy a normál papír is több rétegből áll. Kiindulásnak ezt a számomra csodás fényképet használtam, amit 9 példányban kinyomtattam. Először nyolc darabot fogtam, letettem egy darab nylonra, rá egy vékony törtfehér függönyanyagot, szitán keresztül - nem egyenletesen - megkentem akril médiummal (gyakorlatilag dekupázs-ragasztó). Száradás után sütőpapíron keresztül forró vasalóval rögzítettem a ragasztót, 10 percre hideg vízbe tettem, majd elkezdtem kézzel és mosogatószivaccsal leszedni a "hátsó" papírrétegeket. Ez eléggé babramunka, de élvezetes nézni, ahogy csak a színes kép marad meg. Az így létrejött anyagnak két oldala van: lehet felül a papír és lehet a textil Nem gondoltam, hogy egyben fogom felhasználni, de darabjaiban sem igazán tetszett, mert túl vastag ez a függöny, azaz túl fehérek lettek az ablakok. Így aztán fogtam az utolsó A/4-es nyomatot meg egy darab szürke organzát és eljátszott

Az új cím: Magyar ipar

Kép
Nagyjából végeztem a tűzéssel. Került bele sok-sok sűrű párhuzamos vonal szabadon tűzve, meg a kedvenc négyzetesem. Itt látszik mennyire eltakarja a tűzés a vékonyfilces írást, és a vastag sem annyira direkt. A tetejére behoztam egy pici ívességet - ezt a részt amolyan háttérnek gondolom. És itt tartok most, tehát gyakorlatilag minden megvan tűzve. Most még hiányzik a két hosszú rozsdás csík között 5-6 centis csík, ahová laminált fénykép kerül (erről majd holnap), plusz ezekre a csíkokra festett eperfaháncs (erről is később). Most megyek kispannolom, és négyzetesre vágom. Valószínűleg kicsit keskenyebbre veszem az egészet, mert túl szélesnek látom.

Fiatalos, modern quilt tanfolyam

Kép
Ígértem, hogy amint kiderülnek a részletek a tanfolyamról, megosztom veletek itt egy külön posztban. Tegnap került fel a Céh honlapjára a pontos program meg a jelentkezési lap. Én délután 2 és 6 között lépek fel, és az alábbi programmel várlak Benneteket: 1. Számítógépen megmutatok 15-20 szerintem nagyon jól sikerült modern munkát. És van két könyvem meg egy magazinom is e tárgyban. 2. Beszélek a modern quilt főbb alapelveiről: színválasztás, anyagminta, kompozíciós elvek és tűzés. 3. A gyakorlatban kipróbáljuk, hogy lehet többféleképpen "modernizálni" egy kunyhó blokkot. A blokk konstrukciója és elhelyezése a háttér anyagon. 4. Segítség az improvizatív tervezéshez (blokkok, de valami csavarral). Rendeltem egy kevés anyagot Amerikából, ami kimondottan az ilyen quiltekhez való, ebből csinálok majd kis csomagokat eladásra. Amúgy a hoznivalókat megkapjátok jelentkezés után Emőkétől. És akkor kedvcsinálónak itt egy másik szép darab.

Fejlemények

Kép
Minden este volt néhány órám, hogy haladjak egy kicsit. Többszöri próbálkozás után ilyesmik lettek a rozsdás darabkák: a narancsos háttérre téglaszínű és fekete gézdarabok kerültek. Majd még talán kicsit ki kell foszlatnom. Az "ablaküvegekkel" kapcsolatban viszonylag könnyebb dolgom volt. Volt háromféle szürke organzám (két normál, egy vastagabb), amiket nagyon szögletes vonallal metálcérnával rátűzögettem, majd forrasztópákával "betörtem" az üveget. Ez a valóságban sokkal izgalmasabb, mert az egyik organza kétszínű: más balról, és már jobbról nézve. A bal felső részen viszonylag nagy egybefüggő felület volt, ezen Shiva olajpasztával buheráltam valamit. Zsuzsi szemléli a túloldalon zajló építkezést:

(Át)alakulás

Kép
Nézegettem egy ideig az "ablakomat" és valahogyan bevillant, hogy ezzel a képpel emléket állíthatnék a magyar iparnak. Vékonyabb és vastagabb alkoholos filccel elkezdtem írogatni a "szocialista ipar fellegvárainak" nevét. Azt hiszem, egyik sem létezik már. Félreértés ne essék, egyáltalán nem nosztalgiázom - én nem kívánom vissza ezt az időszakot. Tényleg csak mementónak szánom. Így még nagyon direkt, de reményeim szerint a tűzéssel annyira szét tudom "robbantani", hogy az írás csak felsejlő legyen. Még ki kell találni a rozsdás részek lepergését. Találtam néhány alkalmas színűre festett gézt, talán azt használom fel.

Gyárablak - alap

Kép
Összevarrtam az ablakot. Most még szép, tiszta, rendezett , kezdhetem a lepusztítását.

Hogy mik vannak!!!!

Kép
Nem quilt, hanem kultúra (?). Előre lehet tolni kb. 5 percre. Ma küldte egy barátom a linket, és csak három hete került fel. Ki őriz ilyesmit?

Tegnap déli fotó

Kép
Azóta tegnap meg ma hajnalban meg este már előbbre jutottam. Itt-ott módosítottam az ablak "kazettáin", de jól haladok. Szeretem ezt a szürke-rozsda kombinációt.